Schapendoes

FCI: Ryhmä 1

Lammas- ja karjakoirat

Alkuperämaa: Alankomaat

KÄYTTÖTARKOITTUS

Schapendoes on paimenkoirarotu, jota käytetän ja on käytetty lammaslaumojen paimennukseen. Schapendoes on kestävä, liikkuvainen ja nopea. Älykkyys, kyky työskennellä itsenäisesti ja hypätä ketterästi ovat rodun olennaisia piirteitä.

HISTORIAA

Vuosisadan vaihteen molemmin puolin schapendoeseja oli Alankomaissa kaikkialla, missä oli kangasmaata ja lammaslaumoja. Tunnettu koira-asiantuntija P.M.C Toepoel on schapendoes-rodun kehittäjä. Hänen ansiostaan kiinnostus rotuun heräsi toisen maailmansodan aikana. Rotu oli lähes kokonaan kadonnut vuosien 1940 ja 1945 aikana. Schapendoesin rotujärjestö perustettiin vuonna 1947 ja Raad van Beheer (Hollannin kennelklubi) tunnusiti rodun väliaikasesti vuonna 1952. 1954 laadittin rotumääritelmä ja aloitettiin rotukirjan pito. Rotu hyväksyttiin lopullisesti 1971, jonka jälkeen vain rekisteröityjä koiria käytettiin siitokseen.

YLEISVAIKUTELMA

Kevytrakenteinen ja pitkäkarvainen. Säkäkorkeus on 40-50 cm. Liikkeet ovat vaivattomat ja joustavat. Schapendoes on erittäin hyvä hyppääjä.

KÄYTTÄYTYMINEN JA LUONNE

Schapendoes on normaalisti ja tasapainoisesti rakentunut paimenkoira, jolla on valpas ja rohkea luonne. Se on älykäs, tarkkaavainen, iloinen, eloisa ja tempperamentikas. Se on erittäin kiintynyt ja uskollinen tutuille ihmisille.